Behandeling emotie-eten.

behandeling emotie-eten

Behandeling emotie-eten.

Er zijn veel verwarringen over emotie-eten. Emotie-eten doe je alleen. Voor de buitenwereld hou je dit verborgen. Niemand weet af van je probleem. Eetbuien komen minimaal één keer per week voor, gedurende 3 maanden aaneengesloten. In een eetbui kan je jezelf tot wel 2 uur helemaal verliezen. Soms geven mensen aan het gevoel te hebben “buiten zichzelf” te zijn getreden. Achteraf hebben mensen spijt en beloven zichzelf om hun probleem aan te pakken en leggen zichzelf onmogelijke doelen op.

Wat is emotie-eten?

Wat gebeurt er in je lichaam als je verdriet, boosheid, leegte, verveling of irritatie voelt?

Je lichaam ervaart stress. De normale reactie van het lichaam op stress is het verliezen van de eetlust. Dit komt omdat het hormoon adrenaline vrijkomt om in een stressvolle situatie te kunnen handelen, vechten of vluchten. In deze situatie is het dan ook niet handig om met eten bezig te zijn.

Eerste alarmfase: Het vrijkomen van adrenaline.

Dit noemen we de eerste alarmfase. Het vrijkomen van adrenaline is een overlevingsreactie van het lichaam, dit is ook wel bekend als de fight/flight- reactie. Dit hormoon is verantwoordelijk voor een reeks van lichamelijke reacties, zoals een verhoogde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Ook is het een opmerkelijk fenomeen dat door de afgifte van adrenaline in je lichaam de tijd langzamer lijkt te gaan. Ook is het vrijkomen van adrenaline een van de uitlokkende factoren voor een hyperventilatie aanval.

Tweede alarmfase: Verhoging van het hormoon cortisol.

Na de eerste alarmfase komt er een tweede stressfase in het lichaam op gang waarbij het hormoon cortisol is verhoogd. Het gevolg van een verhoogd cortisolgehalte is dat het serotonine en het endorfineniveau in de hersenen dalen. Deze twee stofjes zorgen voor een goede stemming. De aanmaak van serotonine is afhankelijk van de aanlevering van het aminozuur (eiwit) tryptofaan.

Vette snacks en zoete snacks zorgen voor een fijn en behaaglijk gevoel.

Koolhydraten en eiwitten zorgen voor een toename van de hoeveelheid serotonine waardoor de stemming en de prestaties onder een stressvolle situatie verbetert. Dus; vette snacks en zoete snacks leveren ons snel veel koolhydraten en eiwitten waardoor ons lichaam snel het stofje serotonine aanmaakt wat ervoor zorgt dat wij dat rustige en prettige gevoel ervaren in een negatieve (stressvolle) situatie. Daarom grijpen emotie eters bij een negatief gevoel vaak naar een reep chocolade of een zak chips.

Bij emotie eten worden interne prikkels vaak geïnterpreteerd als honger. Dus wellicht ben je verveeld, verdrietig of boos en wil je jezelf wat opvrolijken door lekker te gaan eten of snacken.

behandeling emotie-eten

Behandeling emotie-eten: Hoe herken ik de symptomen van emotie-eten?

Emotie-eten uit zich op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld in het bijzijn van anderen heel goed opletten wat je eet. Je weet goed wat gezonde voeding is. Maar door het ervaren van verschillende emoties kan het zijn dat je je laat verleiden door grote hoeveelheden ongezonde voeding zoals koek, snoep en snacks. Dit meerdere keren per week. Door het eten van veel ongezonde voeding in één keer ervaar je op dat moment een prettig, soms rustgevend gevoel, totdat al het eten op is. Hierna kan je je nog rotter voelen waardoor je jezelf voorneemt het de volgende echt anders te gaan doen.

Behandeling emotie-eten: Wat is de kern van het probleem?

De kern van het probleem ligt niet zozeer in het eten van alle ongezonde voeding maar bij je diepere negatieve gevoelens zoals verdriet, boosheid, leegte, irritatie, verveling of stress. Probeer bij jezelf na te gaan waarom je gaat eten. Wat voor soort honger heb je? Is het buikhonger, dus heb je een knorrende maag of is het hoofdhonger, heb je zin om iets te eten. Een behandeling emotie-eten kan je helpen zoeken naar de oorzaak.

Behandeling emotie-eten: Gespecialiseerde zorg door gediplomeerde hulpverlener.

Janneke is gespecialiseerd in het behandelen van clienten die te maken hebben met emotie-eten. Zij heeft hiervoor een geaccrediteerde verdiepingsopleiding gevolgd. Deze opleiding is geregistreerd bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Hiermee voldoet Janneke ook aan de verplichte nascholingseis van de beroepsvereniging.

Bij de behandeling emotie-eten is het belangrijk om samen je probleem aan te pakken. Door de individuele sessies en oefeningen voor thuis ga je in verschillende fases werken om je emotie-eten onder controle krijgen. We brengen eerst je eetgedrag in kaart door middel van het bijhouden van een eetdagboek en een emotiedagboek. Ook kunnen we je vragen om de NVE (Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag) in te vullen. Om hierna in overleg met jouw een behandelplan op te stellen waar je jezelf in kan vinden en comfortabel bij voelt.

Onze visie op het behandelen van clienten.

Je lichaam is uniek en dat vraagt altijd om een unieke aanpak. Daarom bieden wij een behandeling aan dat helemaal is afgestemd op jouw specifieke situatie en leefstijl. Wij kijken naar je eetgewoonten en manier van leven. Natuurlijk houden we rekening met je huidige gezondheid en medische verleden als we samen een plan van aanpak samenstellen.

Daarna stellen wij samen met jou een realistisch en haalbaar doel vast. Je leert en ontwikkelt jezelf door te doen. Samen gaan we aan de slag. Gezonde voeding speelt de hoofdrol.

Onze aanpak is altijd gericht op waarneembaar resultaat. Gedurende het maatwerk traject sturen we bij, passen we aan en evalueren we om altijd het beste uit jezelf te halen.

Wij weten dat het veranderen en aanpassen van je menu en manier van leven moeilijk is. Wij ondersteunen je met persoonlijke intensieve begeleiding en ook praktische tips. Door onze effectieve aanpak, welke gericht is op jouw persoonlijke ontwikkeling streven wij naar blijvend resultaat.

Ben jij een emotie-eter en wil je dit aanpakken?

Neem contact met ons op voor het plannen van een kennismakingsconsult. We bespreken je wensen en bekijken wat Janneke voor je kan betekenen. Ons telefoonnummer is +31 (0)30 888 6546 of laat hier een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF