De zin en onzin over energiegels.

Sportvoeding

De zin en onzin over energiegels.

De zin en onzin over energiegels, repen en andere prestatie verbeterende producten voor sporters. De (sport) winkels liggen vol met diverse merken sportdranken, eiwitrepen, gelletjes, snoepjes, eiwitshakes enzovoort, enzovoort.

Wat is het nut van al deze producten en werkt het echt? Een glas chocolademelk na de training of wedstrijd en een pannenkoek aan de start. Waarom kunnen deze producten helpen om alles uit je prestatie te halen en/of om optimaal te herstellen?

De zin en onzin over energiegels, repen en andere prestatie verbeterende producten voor sporters.

Je kan in veel (sport) winkels verschillende merken energiegels, repen, snoepjes, smoothies en drankjes kopen. Maar waar gebruik je ze nou eigenlijk voor? Er zijn veel verschillende soorten energierijke producten op de markt omdat mensen niet alles even gemakkelijk weg kunnen krijgen tijdens een intensieve inspanning. Maar de werking is hetzelfde. Deze koolhydraatrijke producten gebruik je als je langer dan 1 uur aaneengesloten intensief sport. Deze producten bevatten namelijk veel glucose en fructose omdat het menselijk lichaam deze snel kan opnemen. Glucose en fructose word namelijk in de darmen via verschillende routes verwerkt. Als je bovenstaande producten wilt gaan gebruiken, test ze eerst tijdens trainingsrondjes. Zo weet je of je lichaam er goed op reageert. Ook zijn energiegels en dergelijke producten gemakkelijk mee te nemen tijdens een duurloop. Je stopt ze gemakkelijk in een belt samen met een aantal kleine flesjes water en/of isotone sportdrank.

De zin en onzin over energiegels, repen en andere prestatie verbeterende producten

Gebruik de energiegels, repen, snoepjes, smoothies en drankjes niet op rustdagen of tijdens korte trainingen. Je krijgt te veel koolhydraten binnen die niet door het lichaam volledig gebruikt worden. Als je een goede koolhydraatrijke maaltijd voorafgaand aan een training nuttigt heb je voldoende brandstof om de training goed vol te houden. Voldoende water drinken tijdens de training is belangrijk.

Witte boterham met jam, een pannenkoek, banaan of krentenbol.

Er zijn veel lopers/loopsters die voorafgaand aan een duurloop een witte boterham, een pannenkoek, banaan of krentenbol eten. Hierdoor krijgen ze voldoende snelle suikers (koolhydraten) binnen om goed te kunnen presteren. Je lichaam kan deze producten relatief snel verteren waardoor je snel gebruik kan maken van de energie tijdens je prestatie. Deze prestatie bevorderende producten zijn goedkoop en gemakkelijk voor aanvang van een duurloop te eten.

De zin en onzin over energiegels

Natuurlijk kan je tijdens je intensieve duurloop onderweg een gelletje pakken, een banaan of bijvoorbeeld wat rozijnen. Hierdoor krijg je weer de nodige energie binnen zodat je weer optimaal kan presteren. Dit is zeker aan te raden tijdens het lopen van een wedstrijd. Denk hierbij aan een 10 mijl, halve marathon of hele marathon. Je hebt dan onderweg echt extra energie nodig om goed te kunnen blijven presteren.

Chocolademelk of een biertje?

Je ziet vaak dat duurlopers na afloop van een wedstrijd aan het bier gaan. Waarom? Is het om te vieren dat ze het hebben gehaald of om een gelopen PR te vieren šŸ™‚ Heeft het voordelen voor je herstel? Alcoholvrij bier is een prima isotone drank. Het bevat voornamelijk koolhydraten en elektrolyten en je kan er goed je vochtgehalte mee aanvullen. Drink het wel na afloop en doe het niet in je bidon voor onderweg. Vanwege het koolzuur kan je er erg veel last van krijgen!

De zin en onzin over energiegels

Bier met alcohol is ongeschikt als hersteldrankje. Alcohol heeft veel nadelige effecten. Het zorgt ervoor dat je nieren meer vocht uitscheiden, waardoor het moeilijker wordt om het vochtverlies aan te vullen. Dus een verhoogt risico op uitdroging. Het zorgt er ook voor dat de aanmaak van nieuwe spiereiwitten langzamer gaat en het beĆÆnvloedt ook het herstel van je glycogeenvoorraden. conclusie; Wil je gezellig een biertje pakken na afloop van een mooie wedstrijd? Drink dan een alcoholvrij biertje.

Magere chocolademelk.

Magere chocolademelk wordt steeds vaker gedronken door duurlopers na een wedstrijd of lange duurloop. Het is gemakkelijk mee te nemen en een goedkope hersteldrank. Chocolademelk bevat de ideale combinatie en verhouding tussen koolhydraten en eiwitten. Deze twee zijn gunstig voor een goed herstel. Ook is chocolademelk rijk aan calcium, natrium, kalium en magnesium.

Bietensap.

Wat nu steeds meer gebruikt wordt onder sporters is het drinken van bietensap. Bietensap bevat nitraat. Het nitraat in bietensap zorgt ervoor dat de stikstofmonoxide productie in het lichaam toeneemt. Stikstofmonoxide zorgt er in het lichaam voor dat de bloedvaten verwijden waardoor de doorbloeding van zuurstofrijk bloed richting de spieren beter verloopt. Ook gaan de mitochondriĆ«n efficiĆ«nter werken. Waardoor je langer kracht kan leveren. (MitochondriĆ«n zijn de energiefabriekjes van de spiercellen.) Het drinken van bietensap heeft het beste effect als je het meerdere dagen, tot zo’n twee weken, achter elkaar dagelijks drinkt. Helaas hebben goed getrainde sporters en topsporters minder baat bij het drinken van bietensap. Zij gebruiken vaak zuurstof al heel efficiĆ«nt. En door het gezonde voedingspatroon waarin ze ruim voldoende nitraat bevattende groenten binnen krijgen, lijkt het erop dat het drinken van bietensap minder tot geen beter resultaat oplevert.

CafeĆÆne.

CafeĆÆne werkt prestatie bevorderend tijdens een duurloop. Het kan je helpen om tijdens het einde van een wedstrijd of duurloop net even wat beter te focussen. Ook zorgt cafeĆÆne ervoor dat gevoel van pijn tijdens een intensieve inspanning wordt afgevlakt. Om nou een bidon vol koffie mee te nemen voor onderweg tijdens je run is natuurlijk een beetje kansloos en zorgt geheid voor darmkrampen. Neem zo’n 45 minuten voordat je de finish gaat bereiken een gelletje waar cafeĆÆne aan is toegevoegd om te kunnen profiteren van het positieve effect ervan.

De zin en onzin over energiegels

Kennisblogs.

Dit is het vijfde blog van 6 kennisblogs die ik publiceer gerelateerd aan voeding en hardlopen. De afgelopen weken zijn de onderstaande onderwerpen aan bod gekomen:

Voeding voor een optimaal herstel na het hardlopen. Alles over eiwitten.
Hardlopen en voeding: Voeding tijdens het hardlopen, de zin van koolhydraten.
Houd je vochtbalans op peil tijdens het hardlopen, ook voor- en na je prestatie.
Vitamines en mineralen ter ondersteuning. Het nut van het gebruik van supplementen voor hardlopers.

Onderstaand kennisblog is het laatste blog wat wordt gepubliceerd in deze reeks.

Wat en wanneer eet ik voor een hardloopwedstrijd?

Wil je graag (sport) voedingsadvies of wil je meer informatie? Bel +31 (0)30 888 6546, mail of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag!

Sportieve groet,
Janneke van Valkenburg

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF