Havermout; De favoriete recepten van Foodcoach Janneke

havermout

Havermout; De favoriete recepten van Foodcoach Janneke.

Het is lekker gemakkelijk, goedkoop en supergezond. Niet voor niets is deze graansoort populairder dan ooit. Het is een veelzijdige graansoort voor in de pap, smoothie en allerlei andere baksels.

Het graan is supergezond.

In havermout komen bijzondere vezels voor, namelijk beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die in de darmen als kenmerkende eigenschap hebben dat ze de mogelijkheid hebben om veel vocht op te nemen. Als ze dit doen binden ze ook cholesterol en vetzuren aan zich. Door dit proces, en dan voornamelijk het binden van het “slechte” LDL – cholesterol daalt het cholesterolgehalte in je bloed. Een aantal jaar geleden, in 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook bevestigd en goedgekeurd. Bovendien zit havermout vol met antioxidanten.  Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf, maar ook tegen schadelijke stoffen die ontstaan bij je stofwisseling zoals vrije radicalen.

havermout

Havermout zorgt dat je minder lekkere trek krijgt.

Op het moment dat de havermout, door de oplosbare vezels, zijn werk gaat doen in je buik zet het uit en zorgt voor een verzadigd gevoel. Je zit vol. Je lichaam neemt de koolhydraten langzaam op. Dit heeft als groot voordeel dat er geen piek ontstaat in de bloedglucosespiegel. Pieken in je bloedglucosespiegel zorgen er onder andere voor dat je lekkere trek krijgt en zin in zoet hebt. Er zijn beweringen dat het eten van havermout de insulinegevoeligheid verbetert, wat natuurlijk gunstig is voor mensen met diabetes en het op peil houden van de bloedglucosespiegel.

Het is laag in calorieën.

Een kom havermoutpap, als je het maakt met water levert je ongeveer 115 Kcal op (30 gram havermout). Je havermoutpap is dan wel een beetje saai, maar maak je het met melk, een vegan variant of lactosevrije drink levert het een kleine 250 kcal op. Met een klein beetje honing of een klein appeltje in stukjes kom je niet boven de 350 Kcal. Dit is nog altijd minder dan 2 sneetjes brood met kaas en een glas vruchtensap.

Havermout is van nature glutenvrij.

Ben je gevoelig voor gluten, dan kan havermout een goede keuze zijn. Het product is van nature glutenvrij. Let er alleen wel op dat er op de verpakking staat dat de variant welke je koopt dit ook is. Havermout wordt veelal verwerkt in molens of in fabrieken welke gluten houdende producten verwerken, fabriceren of opslaan. Hierdoor ontstaat kruisbestuiving.

De favoriete recepten van Foodcoach Janneke.

Ik bak veel met havermout. Natuurlijk om alle bovenstaande redenen, maar ook omdat het makkelijk te verwerken is. Het kan bijna niet mislukken. Als ingrediënt is het goed betaalbaar. Ik heb altijd wel een aantal pakken in huis. Op mijn receptenblog MAXIMAAL minderen staan daarom ook meerdere recepten met havermout. Hieronder de recepten welke ik met enige regelmaat maak. Sommige heb ik altijd standaard in de koelkast liggen

Recepten van de website MAXIMAAL minderen:

Gezond eten is makkelijker dan je denkt.

Wil je graag gezonder eten of heb je andere reden om eens goed naar je dagelijkse menu te kijken. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen begeleiden of op weg kunnen helpen. Ons telefoonnummer is +31 30 888 6546 of vul het contactformulier in en maak vrijblijvend een afspraak.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF