Intimiteit en overgewicht.

intimiteit en overgewicht

Intimiteit en overgewicht.

Ben jij te dik om lief te hebben?

Overgewicht kan een enorme impact op je leven hebben. Niet alleen je zelfbeeld kan er onder lijden, maar ook in de omgang met anderen kun je pijn voelen als je zwaarlijvig bent. Je kunt zelfs zo onzeker zijn over je figuur dat je niet durft te knuffelen of te vrijen. Voel jij je te dik om lief te hebben en blijf je daardoor weg van intimiteit?

Wanneer ben je te dik?

Slank wordt in onze maatschappij overgewaardeerd, terwijl te mager ook niet gezond is. Een of twee maten meer dan het slankheidsideaal is geen reden om te denken dat je dik bent. Als je echt te zwaar bent is dat natuurlijk wel ongezond. Wanneer ben je te dik?

Tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw probeerden dunne meisjes juist aan te komen. Vrouwelijke rondingen waren toen de trend. Vrouwen kregen tips om aan te komen omdat mager niet aantrekkelijk werd gevonden. Veel magere mensen wilden daarom dolgraag aankomen en hen werd via advertenties aanbevolen om veel vet eten te eten of om bepaalde pillen te slikken waarvan ze dikker zouden worden.

De omgekeerde wereld? In sommige culturen is dik ook nu nog het schoonheidsideaal. Erg mager zijn is tegenwoordig vooral een schoonheidsideaal in landen waar eten in overvloed is. Of je echt te dik bent kun je zien aan je BMI. Als je BMI te hoog is, kan je gezondheid er onder lijden. Dan is het nodig om af te vallen.

Body Shaming maakt je onzeker!

Bewust of onbewust doen veel mensen in onze cultuur aan Body Shaming, bijvoorbeeld door negatief over te zware mensen te praten. Met opmerkingen of grappen over dikke mensen, geef je blijk van afkeur over zwaarlijvigheid. Mensen met overgewicht krijgen de boodschap dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Als je niet slank bent kun je je onzeker gaan voelen. Maak je zelf ook grappen over je gewicht? Dan doe je zelf eigenlijk ook mee aan Body Shaming. Probeer dit te voorkomen. Dikke mensen zijn net zoveel waard als alle andere mensen.

Zelfverzekerd door het leven gaan als je te dik bent.

Het is voor veel mensen met (ernstig) overgewicht niet gemakkelijk om zelfverzekerd door het leven te gaan. Via reclameboodschappen en social media, zoals bijvoorbeeld Instagram word je er continu aan herinnert dat slank zijn een schoonheidsideaal is. Natuurlijk bestaan er knappe mensen met maatje 34, maar besef dat het vrijwel altijd mensen zijn met ondergewicht in verhouding tot hun lengte. Ook zijn ze vaak erg jong. Het gaat dus om een heel klein deel van de mensen die zo opvallend mager zijn. De meeste Europeanen hebben niet het gewicht wat in de modewereld gepresenteerd wordt als ideaalbeeld. Mensen zijn aantrekkelijk zoals ze zijn. Zelfvertrouwen komt van binnenuit en groeit als je jezelf leert waarderen om wie je bent als persoon.

Van jezelf houden als je een grote maat hebt.

Van jezelf houden zoals je bent is een eerste vereiste om je vrij te voelen om af te vallen om de juiste redenen. Een goede reden om af te vallen is bijvoorbeeld je gezondheid. Een andere goede reden om af te slanken kan zijn om je conditie te verbeteren. Als je te veel weegt is de kans groot dat je conditie slecht wordt. Het is letterlijk zwaar om veel gewicht mee te torsen.

Zwaarlijvigheid is niet alleen belastend voor je spieren en gewrichten, maar op den duur ook voor o.a. je hart. Je kunt er bijvoorbeeld een  hoge bloeddruk of diabetes van krijgen. Natuurlijk kan het ook een goede reden zijn om af te vallen als je gewoon slanker wilt zijn als jij slank zijn heel belangrijk vindt. Blijf echter realistisch. Je hoeft niet te voldoen aan perfect gefotoshopte plaatjes uit de reclamewereld. Probeer kritisch te staan tegenover Body Shaming en geef jezelf de vrijheid om te zijn wie je bent.

Hoe zit het met aanraken?

Als je je schaamt voor je lichaam is het moeilijker om je vrij te voelen als je met iemand knuffelt. Je schaamte voor overgewicht kan zo ver gaan dat je niet meer genieten kunt van vrijen of dat je zelfs romantiek afwijst. Als schaamte je belemmert om intiem te zijn, kan dit slecht voor je relatie zijn. Als je partner je mooi vindt zoals je bent, ben je het waarschijnlijk zelf die jouw lichaam niet accepteert zoals het is. Het is belangrijk om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Afvallen om intimiteit terug te krijgen lijkt een goede reden voor een dieet, maar hou in gedachten dat je het altijd waard bent om intimiteit te geven en te krijgen.

Waarom wil je afvallen?

Een gezond gewicht zou je streefgewicht moeten zijn. Niet het gewicht wat bij een bepaalde kledingmaat past. Afvallen is niet moeilijk, maar het gewicht eraf houden is knap lastig en vergt een goede aanpak. Stop in elk geval met grappen maken over je gewicht en accepteer geen Body Shaming van anderen. Als je af wilt vallen om een goede reden is je wilskracht meer in evenwicht. Wil je afvallen om aan een ideaalbeeld te voldoen of omdat je je gezondheid belangrijk vindt?

Wil je afvallen omdat je last hebt van Body Shaming of omdat je jouw lichaam gezonde voedingsstoffen wilt geven?

Je kunt geholpen worden om gewicht te verliezen. Wij kunnen je daarmee helpen. Je kunt van jezelf leren houden zoals je bent en gezonder leren eten. Ook kan je intimiteit weer leren geven en ontvangen, met of zonder vetrolletjes. Van jezelf houden en een gezond leven nastreven is belangrijk om als uitgangspunt te nemen. Het kan de eerste stap naar succesvol afvallen zijn.

Meer informatie over dit onderwerp?

Heb je een vraag, wil je graag meer informatie of een afspraak naar aanleiding van dit blog? Bel ons gerust +31 (0)30 888 6546 of stuur een bericht.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF