Als gezond eten een obsessie is.

Als gezond eten een obsessie is.

Orthorexia; Van bewust eten tot een obsessie.

De laatste jaren zijn we een stuk bewuster geworden van onze levensstijl en eetgewoontes.

Ook in tijdschriften, op de televisie en op internet worden we overspoeld met informatie over een gezonde levensstijl. Bij deze leefstijl past een bijbehorend gezond eetpatroon. Met name jonge vrouwen lijken gevoelig voor het volgen van deze trend en hechten veel waarde aan het eten van de juiste voedingsmiddelen. Veel vrouwen laten zich bijvoorbeeld inspireren door fitgirls en hun healthy lifestyle. Daarnaast zijn het volgen van detoxkuurtjes en het eten van allerlei superfoods onderdeel van deze trend.

Ondanks dat er uiteraard niks mis is met het hebben van een gezonde levensstijl en een gezond eetpatroon lijken sommige jonge vrouwen hiermee door te slaan. Voor hen is gezond eten namelijk een obsessie geworden. Waar ze zich in het begin vooral richten op het maken van gezonde keuzes, ontzeggen zij zichzelf geleidelijk aan steeds meer voedingsmiddelen. Dit kan op den duur leiden tot ondergewicht, ondervoeding en psychische problemen. Lees meer over de stoornis die orthorexia heet.

Waar ligt de grens?

Hoe weet je nou of je gezond bezig bent met eten of dat het hebben van een gezond eetpatroon wellicht al een obsessie voor je is geworden? Er zijn meerdere signalen die er op wijzen dat je misschien toch iets minder goed bezig bent dan je zelf waarschijnlijk denkt. Word jij bijvoorbeeld nog gelukkig van het gezonde eten en leven? Of heb je stiekem het idee dat je de controle langzaamaan het verliezen bent over je eetpatroon?

Twijfel je of je aan het doorslaan bent met je gezonde eetpatroon of niet?  Kijk dan of je je herkent in de signalen die we hieronder beschrijven:

  • Ontzeggen van steeds meer (in jouw ogen slechte) voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vlees, vis, graan, zuivel, vetten of suiker.
  • Last van een schuldgevoel als je iets ‘ongezonds’ hebt gegeten.
  • Ontzeggen van etentjes of andere uitstapjes. Dit omdat je bang bent dat je in verleiding zult komen om iets ‘slechts’ te eten.
  • Niet meer luisteren naar je lichaam en gaat bijvoorbeeld door met sporten terwijl je moe, ziek of geblesseerd bent.
  • Liegen over je eetpatroon tegen je familie en vrienden.
  • Langzaamaan verlies je de controle over je eetpatroon en raakt in paniek als je een dag niet gezond kunt eten.
  • Geobsedeerd door de weegschaal.
  • Last van schuldgevoelens, eenzaamheid en depressiviteit.
  • Te veel gewicht verliezen en hebt last van andere symptomen die wijzen op een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan haaruitval, duizeligheid en moe en futloos gevoel.

Uiteraard zijn er nog meer signalen die er op kunnen wijzen dat je doorslaat met het gezonde eten. Maar mocht je aan meerdere signalen voldoen. Dan is er een grote kans dat je eetpatroon een probleem is geworden en je aan een eetstoornis als orthorexia lijdt.

Wat is orthorexia?

Orthorexia is een nog niet officieel erkende eetstoornis. Volgens het Voedingscentrum herken je orthorexia aan het feit dat iemand ziekelijk gefixeerd is op gezond eten. Iemand met orthorexia zal daarnaast aan één of meerdere signalen die hierboven beschreven zijn voldoen. Verder omschrijft het Voedingscentrum orthorexia als ‘wanneer de kwaliteit van het leven afhangt van de kwaliteit van het eten’. Je kunt dus wel concluderen dat voor deze mensen gezond eten niet meer onder het hebben van een gezonde levensstijl valt. Maar simpelweg gesproken een zwaar uit de hand gelopen obsessie is.

Ondanks dat orthorexia dus nog niet officieel erkend is als eetstoornis en veel mensen er nog weinig over weten is het toch een probleem dat niet onderschat mag worden. Orthorexia kan onder andere leiden tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Daarnaast brengt orthorexia psychische problemen met zich mee zoals depressieve en eenzame gevoelens.

Mensen met orthorexia kunnen zich erg onbegrepen en ongelukkig voelen en ook schaamte speelt vaak een grote rol bij een eetstoornis  waardoor het moeilijk kan zijn om op tijd hulp te vragen.

Oorzaken orthorexia.

Veel jonge vrouwen zullen zich tegenwoordig laten beïnvloeden door de media en door allerlei foodbloggers en fitgirls. Natuurlijk is dit niet de uiteindelijke oorzaak van een eetstoornis als orthorexia. Zoals al eerder aangegeven is er namelijk niks mis met het bewust bezig zijn met gezond eten en sporten. Het is ook niet erg om je te laten inspireren door de media. Het wordt echter een probleem als je daadwerkelijk de controle begint te verliezen en je eetpatroon je dagelijkse leven negatief begint te beïnvloeden.

Volgens het Voedingscentrum zijn er factoren die wel een oorzaak van orthorexia kunnen zijn. Er zijn mensen die een erfelijke aanleg hebben voor eetstoornissen. Het meemaken van een traumatische gebeurtenis, het hebben van faalangst of perfectionisme speelt ook mee.  Factoren als angst om de controle over jezelf te verliezen en het hebben van een niet met de realiteit overeenkomend beeld van jezelf zijn van invloed.

Wanneer hulp zoeken?

Als jij jezelf in dit blog herkent is het waarschijnlijk verstandig om hulp te zoeken. Of je nu orthorexia hebt of denkt dat je gewoonweg een beetje aan het doorslaan bent met gezond eten? Dit is absoluut niet iets om je voor te schamen en met de juiste hulp kun jij dit probleem oplossen. Wij snappen uiteraard dat hulp vragen niet altijd makkelijk is. Maar het kan enorm opluchten en verhelderend werken om eens te praten met een specialist. Bovendien kan deze specialist jou op weg helpen naar een écht gezond eetpatroon en levensstijl. Jij wilt tenslotte toch ook weer gewoon gelukkig kunnen zijn. En kunnen genieten van het leven en kunnen genieten van gezond én ongezond eten zonder schuldgevoel?

Wij helpen je graag op weg naar een haalbare en gezonde levensstijl. Je kunt ons bereiken via +31 (0)30 888 6546 voor een kennismakingsgesprek of je kunt ons contactformulier invullen zodat wij zo snel mogelijk contact met je kunnen opnemen.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF