Emotie-eten

Emotie-eten

Wat kun je doen tegen emotie-eten?

Sommige mensen hebben regelmatig last van eetbuien. Ze eten dan meteen een heleboel in één keer. Deze eetbuien ontstaan in veel gevallen vanwege emoties. Wat kun je doen tegen dit emotie-eten? Hoe kun je er weer vanaf komen?

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten betekent eigenlijk dat je veel eet, omdat je er een emotionele reden voor hebt. Je kunt eetbuien krijgen wanneer je bijvoorbeeld down bent. Ook verveling kan worden gezien als een emotie. Vaak ga je dan doelloos eten, zonder erbij na te denken. Deze eetbuien zijn één van de grootste oorzaken van overgewicht en zolang je de psychische kant ervan niet aanpakt, blijven de eetbuien bestaan. Zo’n eetbui wordt ook vaak bingen of binge eating genoemd.

Wat eet je dan precies?

Heb je last van emotionele eetbuien? Dan kan dat zich op twee verschillende manieren uiten. Je hebt namelijk mensen die vooral naar de vette snacks grijpen. Denk aan fastfood, zoals patat en pizza. Er zijn ook mensen die juist vooral naar suikerrijke voeding grijpen, zoals snoepgoed en frisdrank. Het is ook goed mogelijk dat je de ene keer een eetbui hebt met vette voeding en de andere keer een eetbui met meer suikerrijke voeding.

Wat moet je doen als je gevoel bepalend is voor je eetgedrag?

Het kan ontzettend moeilijk zijn om de cirkel van eetbuien te doorbreken. Het kan je het gevoel geven alsof je geen controle meer over jezelf hebt. Dit kan heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om je van deze eetbuien af te helpen. Wij kunnen je bijvoorbeeld goed helpen om bingen in de toekomst te voorkomen.

Wat kunnen we voor je doen?

We beginnen met het invullen van een eetdagboek en een emotiedagboek. Hierdoor krijg je een beter beeld wanneer je eigenlijk een eetbui krijgt. Ook laten we je een vragenlijst invullen die over voeding gaat, zodat we een beter beeld krijgen. Met die informatie gaan we aan de slag om te voorkomen dat jij je in de toekomst gaat overeten. Er wordt een persoonlijk behandelplan samengesteld, zodat je ook echt geholpen wordt!

Zorgverzekering.

Ben je bang dat dit je handenvol geld gaat kosten? Dat hoeft niet het geval te zijn. In veel gevallen kunnen de kosten voor de de behandeling tegen eetbuien gedeeltelijk worden vergoed door je zorgverzekering. Wel is dit erg afhankelijk van je verzekering, dus informeer hier eens naar, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Pak je eetbuien aan.

Wil jij je eetbuien aanpakken? Wacht dan niet langer!
Bel ons gerust +31 (0)30 888 6546 of vul het contactformulier in.

Meer achtergrond informatie lees je in de blog over over emotie-eten.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF