Het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie.

lactose intolerantie

Het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie.

Lactose intolerantie en een koemelkallergie worden vaak met elkaar verward. Dit komt vooral omdat de klachten erg op elkaar lijken. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, darmkramp, diarree, winderigheid, en een opgezette buik.

Om meer te weten te komen over het verschil tussen lactose intolerantie en een koemelkallergie is het belangrijk om te weten hoe (dierlijke) melk is samengesteld. Hieronder staat waaruit dierlijke melk bestaat:

Samenstelling van (dierlijke) melk.

  • Water
  • Vetten
  • Eiwitten
  • Lactose (melksuiker)
  • Mineralen (o.a. calcium en fosfor)
  • Vitamines (A, B, C, D, E en K)

Wat is lactose intolerantie?

Lactose is de (melk) suiker die van nature aanwezig is in alle soorten dierlijke melk. Op het moment dat je melk of een melkproduct eet wordt de lactose gesplitst in glucose en galactose. Om deze stoffen vervolgens op te nemen in je lichaam hebben je darmen het enzym lactase nodig. Mensen die lactose intolerant zijn hebben een tekort van dit enzym. Je lichaam is dan beperkt of helemaal niet in staat lactose te verteren.

Als lactose hierdoor onverteerd door de darmen gaat, veroorzaakt dit symptomen zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid en diarree. Mensen met een lactose intolerantie hebben vaak een bepaalde drempel hoeveel ze kunnen consumeren. Zo zal de ene persoon direct klachten ervaren en de andere persoon gemakkelijk producten kunnen eten waar sporen van lactose in kunnen zitten.

Wat is koemelkallergie?

Daarentegen is een koemelkallergie een reactie van het afweersysteem op de eiwitten die zich bevinden in koemelk. Koemelkallergie komt het meeste voor op de zuigelingenleeftijd. De allergie voor het eiwit ontstaat vaak voor het eerste levensjaar op basis van aanleg.
Het afweersysteem vecht hier tegen en dat kan leiden tot eczeem, diarree, darmklachten zoals kramp en obstipatie, en overgeven. Bij zuigelingen gaat dit ook vaak gepaard met onrustig slapen, troosteloos huilen, reflux en een piepende ademhaling.

lactose intolerantie

Wat zijn de verschillen?

Zoals bij een koemelkallergie speelt het afweersysteem bij lactose intolerantie geen rol. Waar bij een koemelkallergie je afweersysteem een reactie geeft op de eiwitten, is bij lactose intolerantie het ontbreken van het enzym lactase de boosdoener.
Het zijn dus twee totaal verschillende aandoeningen, die alle twee zijn bron vinden in het consumeren van melk en/of melkproducten. Bij koemelkallergie reageert het lichaam op het aanwezige eiwit in de melk. Bij lactose intolerantie reageert je lichaam omdat er een tekort is aan lactase om vervolgens de melksuiker te verwerken in de darmen.

Klachten

Heb je (buik)klachten? Het is dan erg lastig om zelf te bepalen of je één van bovenstaande aandoeningen hebt. Ga dan ook altijd hiervoor naar de huisarts. Hij of zij kan je dan vervolgens doorverwijzen naar de specialist om te testen of je misschien lactose intolerant bent of een koemelkallergie hebt.

Wil je graag geholpen worden met een afwisselend menu zonder lactose of dierlijke melk? Kijk bij het Programma: Voedingsadvies

Wil je vervolgens misschien een afspraak plannen of meer informatie? Bel ons gerust +31 (0)30 888 6546 of vul het contactformulier in.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF