Vetten horen in een gezond voedingspatroon.

Vetten horen in een gezond voedingspatroon.

‘Ik doe aan de lijn dus ik eet geen vetten’. Dit is een zin die vaak gezegd wordt als mensen beginnen met een gewicht-verlagend dieet. Echter is vet een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Vet hebben we nodig voor onder andere vitamine-opname.

De voor de mens belangrijkste vetten worden ook wel lipiden genoemd. Vetten hebben als eigenschap dat ze onoplosbaar zijn in water. Dit heeft consequenties voor de wijze waarop de vetten in het lichaam worden verwerkt. Vet wordt daarom gekoppeld aan eiwitten. Dit complex wordt een lipoproteïne genoemd. In deze vorm kan het vet toch via de bloedbaan worden vervoerd naar de cellen in ons lichaam.

Vet is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Door het gebruik van vet kan ons lichaam de in vet oplosbare vitamines A,D,E en K opnemen. Daarom is het ook niet verstandig om alle vetinnames uit onze dagelijkse voeding te schrappen. Hierdoor kan je een tekort krijgen aan de vitamines A,D,E en K.

Wat is dan gezond vet en wat is het verschil tussen onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvet?

Verzadigde vetten:

Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte en hebben een ongunstig gezondheidseffect. De verzadigde vetten zijn altijd in vaste vorm. Denk aan roomboter.

Onverzadigde vetten:

Onverzadigde vetten staan bekend om de gunstige gezondheidseffecten, ze verlagen het cholesterolgehalte in het lichaam. Hierdoor beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. De onverzadigde vetten zijn altijd vloeibaar. Denk aan olijfolie, notenolie, lijnzaadolie en de vetten in de avocado.

Transvetten:

Transvetten zitten vooral verwerkt in koek, taart en kant-en-klaar maaltijden. Olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is hierdoor vloeibaar. Om eetbare olie steviger te maken wordt deze door een chemisch proces in een fabriek ‘gehard’. Producten met deze geharde vetten blijven langer smeuïg en houdbaar. Bij het productieproces van het harden van olie ontstaan transvetten. Transvet heeft een ongunstig effect op onze gezondheid. Het is slechter voor het cholesterolgehalte in ons bloed. Transvet wordt op levensmiddelenverpakkingen vaak aangeduid als (gedeeltelijke) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie. Je kan er dan bijna altijd vanuit gaan dat er transvet in het product zit.

Als je een bewuste keuze wat betreft vetten wilt maken, kies dan voor producten met onverzadigde vetten.

Wil je geholpen worden in het samenstellen van een evenwichtig menu, kijk dan bij Programma: Gewichtsconsulent

Wil je een afspraak plannen of meer informatie? Bel ons gerust +31 (0)30 888 6546 of vul het contactformulier in.

error: De inhoud van deze website kan niet worden gekopieerd. Met vriendelijke groet, TPPR Health & Performance VOF